Te pregatesti de inventarierea patrimoniului ? Iata cativa pasi pe care ar trebui sa ii parcurgi pentru a te asigura ca totul va decurge mai usor :
· Pregateste din timp nominalizarile pentru membrii comisiei de inventariere, astfel incat sa te asiguri ca acestia nu sunt plecati in concediu in zilele in care trebuie sa se desfasoare inventarul.
· Stabileste datele de inceput si de sfarsit astfel incat toti cei implicati sa stie cat timp sa aloce pentru a nu interfera prea mult cu activitatea normala a companiei;
· Instruieste personalul care va fi inplicat printr-o scurta sedinta de inventariere si in functie de sectorul alocat fiecaruia furnizeaza-le procedura pe care o au de urmat.
Pentru aceasta este bine sa ai pregatit din timp un manual de proceduri de inventariere, care sa fie agreat de conducerea unitatii;
· In cazul in care lucrezi intr-o firma care detine stocuri poti sa te astepti ca vor exista plusuri si minusuri de inventar . Pregateste din timp o lista cu produsele care sunt compensabile, astfel incat, la stabilirea rezultatului net al inventarierii sa nu pierzi timp solicitand astfel de informatii. Unele firme isi intrerup procesul de productie pana cand se comunica rezultatul inventarierii, astfel ca trebuie sa fii operativ.
· Inainte de data stabilita pentru inventarierea conturilor (de ex. 31 decembrie ) , un pre-inventar al conturilor este bine sa fie facut findca pot fi constatate si corectate anticipat erori. In cazul in care se constata erori si neconcordante la inventar ele vor trebui mentionate in procesul verbal de inventariere si astfel aduse spre informare conducerii unitatii si tuturor celor care semneaza procesul verbal de inventariere.
· Actualizeaza din timp lista de contacte a furnizorilor si clientilor – pentru ca extrasele de cont la data efectuarii inventarierii sa functioneze operativ.